Ezop Masalları
Ezop Masalları, milattan önce M.Ö. 6. yüzyılda yaşadığı ve Frigya’da doğduğu düşünülen yunan masalcı Ezop tarafından yazılan ve kahramanları hayvanlardan oluşan masallardır. Trakya’da doğduğu düşünülen Ezop, hakkında çok yeterince bilgi bulunmasa da bir süre köle olarak Samos Adalarında yaşadığı bilinmektedir.
Ezop’un öğüt veren harika fablları yüzyıllardır kulaktan kulağa gelerek dinlenmektedir. Ezop, hayvanlar arasında geçen masallar aracılığıyla bilgelik, erdem, adalet, iyilik veya çalışkanlık gibi önemli kavramlar hakkında mesaj vermektedir. Ezop masallarının en bilineni çalışmanın önemine değinen ağustos böceği ve karıncadır. Bunun yanı sıra kurt ve leylek masalı, aslan tilki ve eşek masalı ya da kaplumbağa ile kartal da çocuklar tarafından oldukça sevilir. Ezop’un her bir masalı hayvanlar arasında geçer ve bir öğüt ile biter.
Ezop masalları genellikle kısa anlatımlara sahiptir. Yalın bir dili olan Ezop’un kısa ve öz anlatımları yalnızca çocukların değil, yetişkinlerinde dikkatini çekmektedir.
Ezop masallarında farklı hayvanlar yer alır. At, ayı, horoz, kaplumbağa, köpek, kirpi, tilki ve tavşan gibi çeşitli hayvanlar oldukça sık kullanılmaktadır.