DERSTE SALYANGOZ YARIŞTIRAN SİNCAP MASALI 

Bir varmış, bir yokmuş. Bir zamanlar dünyanın hemen hemen her yeri yemyeşilmiş. Derin yağmur ormanları, geniş arazileri kaplar; kocaman ağaçlarla dolu ormanlar binlerce hatta on binlerce canlıya ev sahipliği yaparmış. Büyük pençeleriyle salına salına yürüyen boz ayılar, kocaman boynuzlarıyla etrafta gezinen kızıl geyikler, hoplaya zıplaya etrafta dolaşan güzel gözlü ceylanlar, toprağın altına yuva yapan sevimli dağ tavşanları, kuşlar, böcekler ve tabi ki birbirinden tatlı minik sincaplar! Ağaçlarla dolu ormanlarda binlerce hayvan bir arada yaşarmış.

Ormanın büyük meşe ağaçlarıyla dolu bölgesi ise sincapların en sevdiği yermiş. Meşe ağaçları, kocaman kalın gövdeleri uzun dallarıyla oldukça büyük ve görkemliymiş. 500 yıldan uzun süre yaşayabiliyorlarmış. Sincaplar bu nedenle bu güçlü ağaçları kendilerine yuva yapmış. Meşe ağaçları arasında yaşamayı seven sincaplar, her gün büyük meşenin tepesindeki oyukta toplanır ve Bilge Sincap’tan ders alırlarmış.

Meşe ağaçları sincapların çok sevdiği palamutlarıyla ünlüymüş. Yaz boyu bu büyük ağaçlarda bol bol meyve bulunuyormuş ancak soğuk kış aylarına hiç meyve kalmıyormuş. Bu nedenle sincapların en önemli işlerinden biri de kış için yemek toplamakmış.

Sincaplar yaz ayları boyunca ağaçtan ağaca gezer, topladıkları cevizleri, meşe palamutlarını hatta küçük mantarları bile kış için biriktirirmiş.

❤  DERS ÇALIŞMANIN ÖNEMİ ÜZERİNE  KELOĞLAN NASIL VEZİR OLDU?

DERSTE HİÇ SALYANGOZ YARIŞTIRILIR MI?

Sincap Obik ile arkadaşı minik Tofik burada yaşıyormuş. Her sabah birlikte yuvalarından çıkar, o ağaç senin, bu ağaç benim hoplaya zıplaya bilge sincabın dersine giderlermiş. Tofik, dersleri pek sevmez; ders boyu ya uyuklar ya da ağacın arka taraflarındaki dallara geçer, dersi dinlemek yerine yanında getirdiği salyangozları yarıştırırmış. Evet! Tofik, ders dinlemek yerine yanında getirdiği salyangozları tek tek masaya dizer, onlara minik bayraklar takar ve ilerlemelerini izlermiş. Tahmin edersiniz ki bu epey uzun süren bir yarışmış.

Obik ise tam bir Bilge Sincap hayranıymış. Arkadaşının tersine o en ön sıraya geçer, dersleri dikkatle dinlermiş. Onun derslerini hiç kaçırmaz, her zaman en ön dallara oturur, tüm öğretilerini ezbere bilirmiş. Aslında Obik de sincap yarıştırmayı seviyormuş ama bunu asla ders zamanı yapmazmış.

Ders bitince tüm sincaplar o ağaçtan bu ağaca tırmanır, bazen bir ağaçtan bir ağaca uzun zıplayışlar yapar en zor yerlerdeki meşe palamutlarını bile toplarlarmış. Bunu yaparken hep aynı şarkıyı söylüyorlarmış

  • Bol bol meşe palamudu topla…
  • Papparapam!
  • Onları kış için güvenle sakla…
  • Papparapam!
  • Sakladığın yeri sakın unutma
  • Papparapam!

En çok meşe palamudu severlermiş ama ceviz, badem, fındık, tomurcuklar, mantarlar, taze ağaç kabuklarını da yerlermiş.

❤  FARKLI BİR MASAL KEŞFEDİN ➸ KURŞUN ASKER MASALI

Yine bir sabah, Obik dersin bittiğini haber vermek için Tofik’i dürterek uyandırmış.
–  Hadi uyan! Tüm ders uyudun ama bilge sincap dedi ki…
Tofik uykulu gözlerle arkadaşına bakmış, bir de parıldayan güneşe… Dalga geçerek arkadaşını tekrarlamış…
– Bilge sincap dedi ki… dedi ki… bıktım artık.
Obik ise heyecanla anlatmaya devam etmiş;
–  Havalar soğumaya başladı. Daha çok yemek toplamalıyız yoksa aç kalırız.
Tofik, pek istemese de arkadaşının sözünü dinlemeye karar vermiş çünkü bir kaç ay sonra aç kalmak istemiyormuş.
Geniş ağaçlar bölgesinden ceviz toplmışlar.
Sihirli mantarlar arazisindeki lezzetli yeşil mantarları en özel yerlere istiflemişler ve en sevdikleri fındık diyarına doğru yola çıkmışlar.
Açık arazi de ilerlerken Obik, Tofik’i uyarmış.“Bilge sincap derste dedi ki… bu arazideki tehlikeli bir yırtıcı kuş…”

Tofik onu umursamadan hoplaya zıplaya ilerlemeye devam etmiş.

O sıra da sert bir ıslık duyulmuş. Gökyüzündeki yırtıcı kuşun gölgesi tam Tofik’in üstünde duruyormuş.

Yırtıcı kuş onları boş arazide farketmiş ve takip etmeye başlamış.

Tofik çok korktu ve ne yapacağını bilemeyerek olduğu yerde donmuş, kalmış.
Yırtıcı kuş, onları yakalamak için uygun anı bekliyormıuş.

Obik, “Sakin ol ve sakın kıpırdama.” demiş kısık bir sesle “Bilge sincap dedi ki; bu akıllı yırtıcılardan korunmak için onların akıllarını karıştırabiliriz. Bir planım var.”

❤  FARKLI BİR MASAL KEŞFEDİN ➸ FARELİ KÖYÜN KAVALCISI

SİNCAPLARIN PLANI İŞE YARAYACAK MI?

Sonra ilerideki küçük tümsekliğe doğru tırmanmış. Kuşun dikkati dağılmış. Tümsekte bir çukur kazan Obik’e yönelmiş.
Her an onu yakalamak için atılabilirmiş. Obik, hızla küçük bir delik kazmış. İçine meşe palamutunu koyuyormuş gibi yaparak, kazdığı çukuru kapatmış.

Kendini akıllı zanneden atmacanın kafası karışmış.  Yırtıcı kuş, gömülü yemeği kapmak için hemen atılmış. Sincapları unutup boş çukuru kazmaya başlamış. Tofik ise bunu fırsat bilerek hemen oradan uzaklaşmayı başarmış. İki sincap Bilge Sincap’ın dersi sayesinde yırtıcı kuştan kurtulmuş.

Güvenli ormana geri döndüklerinde Tofik, Obik’e güzelce sarılmış ve teşekkür etmiş. Bilge Sincap’ın derslerini dinlemek yerine derste salyangozları yarıştıran Tofik, bunun oldukça mantıksız olduğunu fark etmiş. “Bugün bilgisizliğim yüzünden neredeyse bir  kuşa yem oluyordum.” diye düşünmüş. Ders dinlemenin önemini tam da o an anlamış. Tofik, yırtıcı kuşun bu numaraya kanmasına çok şaşırmış. Arkadaşının bilgisine hayran kalmış.

Ertesi gün, Tofik erkenden kalkmış ve arkadaşını uyandırmış. Derse giderken hiç olmadığı kadar neşeliymiş; hatta şarkılarını bile söylüyormuş.

  • Bol bol meşe palamudu topla…
  • Papparapam!
  • Onları kış için güvenle sakla…
  • Papparapam!
  • Sakladığın yeri sakın unutma
  • Papparapam!

Obik bu duruma çok şaşırmış. Derse girince arkadaşının en ön dallara yerleştiğini görmüş. 
Tofik, artık dersleri dikkatle dinlemeyi çok seviyormuş. Artık salyangoz yarışlarını dersten sonra arkadaşlarıyla birlikte yapıyor, daha çok eğleniyormuş.

Sincapların yırtıcı kuşları şaşırtmak için gerçekten de toprağı kazıyor gibi yaptığını biliyor muydun? Peki, sincapların toprağın altına sakladığı birçok meşe palamudunu orada unuttuğu için geniş ormanların büyümesinde çok büyük bir emeği olduğunu? Eğitici masallar okumaya devam ederek çok farklı bilgiler edinebilirsiniz. Sitemizi tekrar ziyaret etmeyi ve destek olmak için yorum yapmayı unutmayın.

 

Yazar, görsel tasarım: Bahar Saygılıer